Ízek, fűszerek és a csapatok küzdelme az Ide-süss! szakmaismereti versenyen

Harmadik alkalommal hirdettük meg az Ide-süss vendéglátás szakmaismereti versenyünket, melyre 189 általános iskolás jelentkezett.

A Baranyai Gasztronómiai Klaszter támogatásával rendezett verseny első fordulójára 63 csapat, 189 iskolás regisztrált. Ebben rengeteg képpel illusztrált szakmaismereti kérdőívet kellett online kitölteniük a csapatoknak, ahol a kérdések szorosan kapcsolódtak a szakács, cukrász és a pincér szakmákhoz. Rendkívül sokan, a csapatok 96% -a jutott tovább a második fordulóba, ahol komoly kihívás elé állítottuk őket, ugyanis három fogásból álló menüsort kellett összeállítaniuk úgy, hogy mind az ételeknek, mind az italoknak egyértelműen baranyainak kellet lenniük. Sőt a zsűri azokat az ételeket, desszerteket díjazta magasabb ponttal, ami elsősorban Dél-Dunántúli tájegység földjeiből származó zöldségből, gyümölcsből, fűszerekből álltak, a helyi folyók halaiból, vagy a tájegység erdeiből származó húsokból állítottak össze.

A menü összeállítása során a szervezőknek nem csak a vendéglátásban lévő szakmák megismertetése volt a célja, hanem azt is szeretett volna megmutatni a fiataloknak, hogy Baranya megye gasztronómiája milyen kivételesen szerencsés és gazdag. Klímája nemcsak a kiváló boroknak kedvez, hanem számtalan fűszer, zöldség, gyümölcs is meghálálja a bőséges napsütést és a kiváló földet. Itt kanyarog az „öreg” Duna és a Dráva, benne sokféle ízletes hal, a Gemenc és a Zselic vadjai.

Örömmel olvastuk a beküldött menüket, melyekre számtalan helyen felkerült a füge, a gránátalma, a mandula, az ormánsági dinnye, a Mecsek erdő számtalan gyümölcse, bogyói, gombái és a kihagyhatatlan medvehagyma.

Baranya egész területéről érkeztek a jelentkezők, így mi magunk is láthattuk milyen soknemzetiségű gasztronómiája van ennek a régiónak. A magyar mellett érkeztek sváb, horvát, roma és a szerb nemzetiségű ételek hagyományosan és újragondolva is!

A döntőbe 10 csapat juthatott tovább. Rácz Lilla, a Grower Champagne Kft. tulajdonosa és Miseta Zoltán szakácsmester, a Blöff Bisztró tulajdonosa nagy szakértelemmel hosszú órákon át zsűrizte a menükártyákat és választotta ki azt a 10 legjobb menüt és csapatot, akik továbbjutottak.

A döntő helyszínének a BVSZC Zsolnay Vilmos Technikum felszeret tankonyhája és tanétterme adott otthont. Köszönjük Simon Zsolt igazgató Úrnak, hogy az első kérésünkre megnyitotta az iskola kapuit.

Nagyon nehéz szavakba fogalmazni az az izgalmat, nyüzsgést és jó hangulatot, ami a döntőn volt. A csapatok otthoni/iskolai körülmények között többször gyakoroltak a versenyre. Az elkészítendő étel nem volt meglepetés, előre tudták a csapatok, hogy mit kell főzni. A Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöksége zöldfűszeres zöldség/ gyümölcs vegyessaláta – egyedi fűszerezéssel, helyben készített házi tészta zöldséges szósszal, vagy töltelékkel, vagy sült zöldségekkel menü elkészítését kérte a versenyzőktől.

A versenyzőknek egy asztalt is meg kellett teríteniük szigorúan a terítés szabályai szerint, melyet Gönczöl Gábor a BVSZC Zsolnay Technikum oktatója bírált. A konyhában nem „maradtak egyedül” a versenyzők, az iskola két kiváló oktatója Ács Kata és Kozma Szabolcs oktatók voltak a konyhafőnökök és szakmailag kézben tartották a versenyt.

Az ételek bírálata és pontozása volt a nap legizgalmasabb pillanata. A versenyzők profin feltálalták a megfőzött fogásokat, amelyeket Teleky Zoltán, a Teleky Bistro, Room Bistro tulajdonosa, egyben a verseny zsűrielnöke, Miseta Zoltán a Blöff Bisztró szakácsmestere és tulajdonosa, Miszler Miklós az Mischler Cukrászda & Bisztró tulajdonosa aprólékosan „ízekre szedtek”.

Köszönjük a cégek, vállalkozások, éttermek és a szakképző intézmény támogatását!

A döntőn lefőzendő menü alapanyagait, valamint az értékes ajándékcsomagokat a Baranyai Gasztronómiai Klaszter ajánlotta fel.

A verseny végső eredménye:

Csapatnév Iskola Étel össz. Terítés össz. Döntő pontszáma Versenyző 1
Versenyző 2
Versenyző 3
Segítő tanár/ szülő
Sütimesterek ANK 1. Sz. Általános Iskola, Pécs 59 16 75 Fazekas Fruzsina Lenke Tóth-Patacsy Regina Hering Tímea Lujza Erberling Zsuzsanna
Álom séfek PRK Csikesz Sándor Ált. Isk. Drávafok 55 18 73 Pápai Brigitta Jónás Georgina Pandur Noel Nyergesné Pandur Dóra
Barackok Batthyány Kázmér Általános Iskola 53 17 70 Iváncsik  Blanka Brunyai Bíborka Lilla Bódis Alexandra Kovácsné Takács Tímea
Rakott sütnikék Pécsi Belvárosi általános iskola 53 17 70 Laduver Boróka Varga Dorottya Bakó Bianka Bárkányi Tamásné
Szilvásgombóc Pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola 54 15 69 Petrinovics Milán Bodor Zétény Tóka Áron Molnár Melinda
Almamellék Almamellék-Somogyhárságyi Ált. Isk. 48 13 61 Nagy Anasztázia Borjus Nóra Heisz Viktória Molnár Péter
Hal-Ászok Hetvehelyi Általános Iskola 44 17 61 Tóth Jázmin Tóth Violetta Golácz Natasa Ujhelyi Csilla Kata
Konyhatündérek Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola 47 13 60 Fleischmann Fanni Sára Kustos Kitti Zöld Zsófia Horváth Róbert
Kis kukták Pécsi Meszesi Általános Iskola 45 15 60 Nagy Krisztina Andrea Novák Réka Dobos Achillesz Vertkovci Ágnes
Háziasszonyok Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola 41 12 53 Berecz Regina Szalonna Petra Lóránt Kíra Szentkereszti Tamás

A pontazonosságnál a zsűri a második fordulóban szerzett pontszámok alapján hasonlította össze a két csapatot.

A 2023-as verseny beszámolója

A 2022-es verseny beszámolója

Forrás: pbkik.hu – Purger Valéria

Ajánlott cikkek