Mi is betértünk hát egy korai vacsorára, hogy több földrész diákjaival együtt válogassunk a közel-keletire hangolt délutáni ételkínálatból. A naponta változó ebédmenük után a közel-keleti gasztronómiából ismert és kedvelt mezzéké ilyenkor a főszerep. Nagy-, közepes vagy kis mezze tálat választhatunk. A tálak alapelemei – shawarma csirkemell, falafel, marha-bárány köfte, citromos csirkeszárny, és nagy örömünkre gránátalmás csirkemáj – mellé választhatunk köreteket, feltéteket és krémeket.
A mezze egyébként nemcsak a fogásokat jelenti, hanem egy életérzés is: több, kisebb adag ételből álló amolyan terülj-terülj asztalkám, amit a legjobb másokkal megosztva fogyasztani, bele-belekóstolva a különböző ízekbe. Persze ehhez rengeteg kisebb tálka lenne igazán alkalmas, nem pedig egyetlen nagy tányér, mint itt, de egy menza típusú helyen természetesen nehézkes és talán kivitelezhetetlen is volna a szerviz.
A feltétekből mintegy kéttucat található a pultban, a nagy tálhoz ebből összerakosgatni a kilencet nem tart rövid ideig, de a készséges személyzet szakszerűen világosít fel bennünket, ha a phkali, a diós labneh vagy a tahini és a harissa között hezitálnánk (amúgy se tegyük, kérjük mindegyiket), de ropogós csicseriborsó éppúgy található közöttük, mint krémes padlizsán, citromos-mentás sárgarépa vagy marinált hagyma. Fahéj, menta, koriander – mindegyikkel találkoztunk, ami a közel-keleti, észak-afrikai, dél-európai konyhában hétköznapi párosítás, és mi is jólesően adjuk át magunkat a kombinációknak. Segítünk a párosításokban: a fahéj a karfiolra, a menta az uborkára, a koriander a céklára kerül.
Az Umaminál az alapanyagok minősége mellett azt is fontosnak tartják, hogy a vendégek megismerjék a beszállítókat és a környékbeli termelőket, ezeket egy rokonszenves gesztussal fel is tüntetik a honlapjukon.
Szigeti út 12. (PTE ÁOK új Elméleti Tömb) H-CS 7:00-18:00; P 7:00-16:30
Értékelésünk: 5/5
SZÁMLA
Nagy tál (marha-bárány köfte): 4490 Ft
Nagy tál (gránátalmás csirkemáj): 2990 Ft
Üdítő: 490 Ft
Összesen: 7970 Ft
Forrás: Made in Pécs / Müllner & Kálmán Content Lab