Illatok, ízek és izgalom! Forró hangulat az Ide-süss! versenyen

Idén hirdettük meg először az Ide-süss! vendéglátás szakmaismereti versenyünket, melyre több, mint 220 általános iskolás jelentkezett.

A Baranyai Gasztronómiai Klaszter támogatásával megrendezett versenyre 74 csapat, 222 iskolás regisztrált az első fordulón. Az első fordulóban rengeteg képpel illusztrált szakmaismereti kérdőívet kellett online kitölteniük a csapatoknak, ahol a kérdések szorosan kapcsolódtak a szakács, cukrász és a pincér szakmákhoz. Rendkívül sokan, 189 gyerek jutott tovább a második fordulóba, ahol komoly kihívás elé állítottuk őket, ugyanis három fogásból álló menüsort kellett összeállítaniuk, de menüsornak és az italoknak egyértelműen baranyainak kellett lennie. Sőt a zsűri azokat az ételeket, desszerteket díjazta magasabb ponttal, ami elsősorban Dél-Dunántúli tájegység földjeiből származó zöldségből, gyümölcsből, fűszerekből álltak, a helyi folyók halaiból, vagy a tájegység erdeiből származó húsokból állítottak össze.

A menü összeállítása során a szervezőknek nem csak a vendéglátásban lévő szakmák megismertetése volt a célja, hanem azt is szerették volna megmutatni a fiataloknak, hogy Baranya megye gasztronómiája milyen kivételesen szerencsés és gazdag. Klímája nemcsak a kiváló boroknak kedvez, hanem számtalan fűszer, zöldség, gyümölcs is meghálálja a bőséges napsütést és a kiváló földet. Itt kanyarog az „öreg” Duna és a Dráva, benne sokféle ízletes hal, a Gemenc és a Zselic vadjai. Örömmel olvastuk a beküldött menüket, melyekre számtalan helyen felkerült a füge, a gránátalma, a mandula, az ormánsági dinnye, a Mecsek erdő számtalan gyümölcse, bogyói, gombái és a kihagyhatatlan medvehagyma.

Baranya egész területéről érkeztek a jelentkezők, így mi magunk is láthattuk milyen soknemzetiségű gasztronómiája van ennek a régiónak. A magyar mellett érkeztek sváb, horvát, roma és szerb nemzetiségű ételek hagyományosan és újragondolva is!

A döntőbe 10 csapat juthatott tovább. Felcser Dávid a Király utcában található „Reggeli” és Háber Tamás a nagy múltú “Aranykacsa Étterem” tulajdonosai nagy szakértelemmel hosszú órákon át zsűrizte a menükártyákat és választotta ki azt a 10 legjobb menüt és csapatot, akik továbbjutottak.

A döntő helyszínének a BMSZC Zsolnay Vilmos Technikum tökéletesen felszerelt tankonyhája és tanétterme adott otthont.

Nagyon nehéz szavakba fogalmazni azt az izgalmat, nyüzsgést és jó hangulatot, ami a döntőn volt. A csapatok beismerték, hogy otthoni/iskolai körülmények között többször gyakoroltak a versenyre. Az elkészítendő étel nem volt meglepetés, előre tudták a csapatok, hogy mit kell főzni. A Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöksége Teleky Zoltán  elnök és Zachár Zsolt alelnök medvehagyma krémlevest, sült tarját barnasörös mártásban és habos krumplipürét adott ki megfőzendő feladatnak.

A versenyzőknek egy asztalt is meg kellett teríteniük szigorúan a terítés szabályai szerint, melyet Szebényi András a BMSZC Zsolnay Technikum oktatója bírált.

A konyhában nem „maradtak egyedül” a versenyzők, az iskola két kiváló oktatója Ács Kata és Kozma Szabolcs voltak a konyhafőnökök és szakmailag kézben tartották a versenyt.

Az ételek bírálata és pontozása volt a nap legizgalmasabb pillanata. A versenyzők profin feltálalták a megfőzött fogásokat, amelyeket Miszler Miklós és Teleky Zoltán aprólékosan „ízekre szedtek”.

Köszönjük a cégek, vállalkozások, éttermek és a szakképző intézmény támogatását!

A döntőn lefőzendő menü alapanyagait az alábbi vállalkozások biztosították számunkra:

  • Bőközi Mini – Molnár Balázs e.v.
  • Organik Tojás Kft.
  • Teleky Catering – Zoba Trend Kft.
  • Pécsi Sörfőzde Zrt.

A csapatok az élmény mellett rendkívül gazdag és értékes ajándékcsomagokat is kaptak, benne nagy értékű éttermi ebéd/vacsora felajánlásokkal, a főzéshez, sütéshez szorosan kapcsolódó eszközökkel.

Köszönjük!

  • Mischler Cakes, Mischler Cukrászda & Bisztró – MM-Catering Kft.
  • Teleky Bistro, ROOM Bistro – Zoba Trend Kft.
  • Elefántos Étterem és Pizzéria – All’ Elefante Kft.
  • Reggeli – Király-Nappali Kft.
  • Baranyai Gasztronómiai Klaszter
  • BMSZC Zsolnay Vilmos Technikum

A verseny végső eredménye:

csapatnév Iskola:
Gastro Angyalok Kökönyösi (Gagarin) Általános Iskola – Komló
Csillám Sütikék Baksai Általános Iskola
Szusiii Szentlőrinci Általános Iskola
LaKomák ANK 1 sz. Ált. Isk.
Tortácskák Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola
Villányi Nokedlik Villányi Általános Iskola
konyhafőnökök Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Kat. Ált. Isk.
Konyhamesterek Pécsi Szieberth Róbert Általános Iskola
kotyvasztók Pécsi Meszesi Általános Iskola
Sistergők Koch Valéria Iskolaközpont

A Reggeli – Király-Nappali Kft. „Fenntarthatósági különdíját” a Villányi Nokedli csapat kapta.

Gratulálunk!

Jövőre folytatjuk!

Purger Valéria

Forrás: pbkik.hu

Ajánlott cikkek