Helyi termékek és fenntarthatóság a középpontban a tanulmányúton

A sikeres májusi kiutazást követően, az Eramus+ projekt keretében október utolsó hetében újabb tizenöt Baranya megyei vendéglátós szakembernek és vállalkozónak volt lehetősége tanulmányi látogatást tenni Olaszországban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A tanulmányúton a résztvevők az olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományára jellemző kitűnő alapanyagokat és azok feldolgozását ismerhették meg.

A projekt az Erasmus+ pályázatán keresztül került megvalósításra a Marco Polo Európai Csoport együttműködésével. Az 5 napos szakmai képzés folyamán betekintést nyertünk a helyi alapanyagokat termelő és feldolgozó, falusi turizmussal foglalkozó családi vállalkozások működésébe és kihívásaiba. Ezen felül megtapasztaltuk azt is, hogy mennyire jól és hatékonyan tud működni a „nulla” kilométeres árubeszerzés, melynek komoly közösségmegerősítő, helyi kis- és középvállalkozások összefogását elősegítő szerepe is van. A tematikus gasztronómiai programokat végigkísérte a fenntarthatóság szemlélete, mely tudatos gondolkodással teljes mértékben beépíthető egy-egy gasztronómiai, turisztikai vállalkozás tevékenységébe.

A magas szintű programokat Barbara Bandiziol, a Marco Polo európai projektek programfelelőse készítette elő számunkra, aki külön figyelt arra is, hogy az elméleti részek mindig gyakorlati képzéssel is kiegészüljenek, melynek köszönhetően a baranyai szakemberek új, innovatív technikákkal ismerkedtek meg, melyeket hazai működésükbe is be tudják majd építeni.

A csapat vasárnap késő délután érkezett meg a szállásnak helyet adó Grado városába. Helyi vendéglátóink a megérkezést követően körbevezettek minket a város gyönyörű tengerpartján, lagúnába nyíló kikötőjén és a híres velencei építészeti stílusjegyeket magán hordozó történelmi belvárosán.

Tanulmányutunk első hivatalos szakmai programja során, hétfőn délelőtt ellátogattunk a San Daniele del Friuliban található La GLACERE kézműves sonkaműhelybe. A név onnan ered, hogy ezen a helyen egykor a város jégháza volt található, az úgynevezett “glacere” (gleccser), ahol a közeli tó jegét tárolták. Mára azonban ebben a műhelyben védjeggyel ellátott, erre a területre jellemző, hagyományos gitár alakú sonkákat készítenek hosszú évtizedek óta. A San Daniele-hegy ezen oldalán uralkodó klíma teszi egyedivé a combok érlelésének eljárását.

A látogatás végén vendégül láttak minket ebédre, ahol az itt készült, a hagyományoknak megfelelően, nagyon vékonyra vágott sonkát, mellette rövid ellátási láncban előállított helyi sajtokat, és lekvárt kóstolhattunk.

Délután Nimisbe, a CESCHIA Lepárlóüzembe látogattunk. Ez a lepárlóüzem már több mint száz éves, Friuli tartomány egyik legrégebbije. Története 1886-ban kezdődött, amikor Giacomo Ceschia városról városra járt kocsijával, hogy összeszedje a gazdáktól a törkölyt és a gyümölcsöt, majd lepárolja azt az általa épített vándor lepárlóban, mely akkor a korszak egyik újítása volt. A vándor lepárló ma már csak emlék, de a CESCHIA grappákat továbbra is az eredeti, 1886-os receptúra szerint desztillálják, mindig a legjobb minőségű alapanyagokból. Ebbe a 2017-ben minden helyiségében teljesen felújított lepárlóüzembe nyerhettünk mi is betekintést, ráadásul látogatásunkat az itt készült grappák kóstolójával zártuk, melynek során még a legrégebbi megmaradt 1977-es évjáratú grappát is lehetőségünk volt kipróbálni.

Csapatunk kedd délelőtt Palmanovába, a tökéletesen szimmetrikus, kilencágú csillag alakú erődvárosba látogatott el először, mely az UNESCO Világörökség része.

Ezután folytattuk utunkat Cormonsba, a Zoff Formaggi családi farmra, ahol a nyerstej feldolgozását és sajt előállítását ismertük meg. Négy generáció óta nevelik itt a Pezzata Rossa fajtához tartozó teheneket. Valamennyi állat a farmon született és nőtt fel, az állatjólét tiszteletben tartása mellett. A vállalkozás teljes mértékben bio minősítéssel rendelkezik, a szántóföldektől az állattenyésztésen át a sajtkészítésig. Ebédünket is itt, a Zoff család A Borg Da Ocjs panziójában költöttük el, a farmon készült ízletes sajtok, szalámik, joghurt és fagylalt kóstolásával.

Délután az udinei Campagna Amica termelői piac és Udine belvárosának felfedezése volt a program. A piac a városközponttól néhány percnyi sétára található, egy közel 600 négyzetméteres térben, amely 25 helyi termelőnek biztosít lehetőséget arra, hogy kiállítsák termékeiket és a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatot kialakítva értékesíthessék azokat.

 

A szerdai napon Velencében jártunk, ahol elsőként a Rialto piacot látogattuk meg, mely tele volt finom, friss, helyi zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel és a tengerparton vagy a lagúnában fogott halakkal, kagylókkal, polipokkal és egyéb tengeri herkentyűkkel.

Veneto térségében és különösen Velencében szokás cicchettit (kis kenyérszeletek felvágottal vagy tőkehallal, helyi termékeket felhasználva) fogyasztani aperitif közben vagy a főétkezések alkalmával. Ezzel a hagyománnyal elsőkézből is megismerkedhettünk az ebéd során a TAVERNA San TROVASO étteremben. A „le cicchetterie” (éttermek és kocsmák, ahol cicchettit készítenek és fogyasztanak) kifejezés ötvözi a történelmet, a kultúrát és a kulináris hagyományokat.

Ebéd után szerencsére egy kis városnézésre is jutott idő, ebben a gyönyörű városban.

Csütörtökön Aquileia volt a következő állomásunk, ahol megtekintettük a római régészeti leleteket és a mozaikpadlós bazilikát, majd megkóstolhattuk a méltán híres, helyi mozaik süteményt a Le MOSAICO cukrászdában.

Ebédünket a pár utcára található AL ROSARI farmon költöttük el, mely az étterem étlapjának középpontjában álló, a farmon nevelt libákból, és kacsákból készült ételkülönlegességekből állt. Az Agriturismo Al Rosari di Aquileia farm célja, hogy az ideérkezők felfedezzék a helyi hagyományos, jellegzetes ízeket. Az alapanyagok mindegyike 0 km-es, azaz ott helyben, a tanyán állítják elő.

A laktató ebéd után délutánunkat a COCAMBO-ban töltöttük. Az út résztvevői itt megtanulhatták mik a kávékóstolás lépései, miként készítik fagylaltjaikat és hogyan lesz náluk a kakaóbabból csokoládé. Ez a műhely jó előre felismerte a piac igényeit, így nyitottak a csokoládé és kávé világa felé, és a csokoládé- és kávébab közvetlen importőrei lettek. Kézműves szinten pörkölik és alakítják át a csokoládé- és kávébabot, hogy a fogyasztók számára a legjobb minőségű termékeket kínálhassák. Ráadásul a vásárlók új igényeit elégítették ki azzal, hogy gluténmentes, tejmentes és vegán desszertek készítésére is specializálódtak.

A látogatás utolsó pontjaként, a tulajdonos, Piero lelkesen mutatta be nekünk azt az elkötelezett munkát, és azokat az intézkedéseket, melynek köszönhetően próbálnak egyre jobbak és jobbak lenni, és nem utolsó sorban példát mutatni a többi vállalkozás számára  a fenntarthatóság terén.

Utolsó szakmai programmal töltött napunk reggelén, minden résztvevőnek lehetősége volt megosztani élményeit és véleményét a hét programjáról, és az itt tapasztaltakról. Ezek után mindenki kapott egy-egy oklevelet annak emlékéül, hogy részt vettünk ezen a színes és izgalmas szakmai programokkal tűzdelt tanulmányúton.

Ezután ismét Cormons felé vettük az irányt, az Alimentari Tomadin üzletbe, ahol Leila asszony, a tulajdonos várt minket és mesélt nekünk a hely történetéről. Az üzlet több mint harminc éve, szenvedéllyel és lelkesedéssel népszerűsíti a Friuli terület jellegzetes termékeit és gasztronómiai kiválóságait. Az Alimentari Tomadin sajtok, felvágottak, sonkák, fűszerek, kekszek és tipikus Friuli édességek széles választékát kínálja. Nem hiányoznak a polcokról a lekvárok, a helyi méz, a legfinomabb borok, szeszes italok, kézműves csokoládé, extra szűz olívaolaj és balzsamecet sem.

Ebédünket is itt az üzlet szomszédságában található kis vendéglátóhelyen szervírozták, mely a boltban is megtalálható helyi termékekből álló válogatásból állt.

A hét során vacsoráinkat is kis helyi, hangulatos, családi éttermekben költöttük el.

Gradoban, a szállásunktól nem messze található Ristorante al Doge étteremben négy este is finom olasz különlegességekkel: lasagna, tejszínes gombás tészta, parmezános rakott padlizsán, krémes paradicsomleves, citromos csirkemell vártak minket, és persze a különféle feltétekkel megrakott hatalmas pizzák sem maradtak el.

A La Colombara nevű 40 éve családi kézben lévő étteremben pedig hagyományos olasz és tipikus helyi hús-, illetve halkülönlegességekkel vendégeltek meg minket.

Csapatunk szombat reggel élményekkel és tapasztalatokkal feltöltődve indult haza, és a hosszú úton azon is volt idő gondolkodni, hogy miként tudjuk az itt szerzett ismereteket beépíteni saját munkánkba és vállalkozásaink mindennapjaiba.

A jövőben is tervezünk még hasonló tematikus utakat több szektorban, melyekre várjuk a kamara önkéntes tagi körébe tartozó, érdeklődő vállalkozásokat és az adott terület szakembereit. Minden hasonló projekt fő motívuma a tudás megszerzése és annak hazai hasznosítása, ezáltal a vállalkozások nemzetközi versenyképességének javítása.

A tanulmányút és a projekt az Erasmus+ pályázat keretében, az Európai Unió finanszírozásában, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Tempus Közalapítvány között megkötött 2021-1-HU01-KA122-VET-000017413 számú szerződés alapján valósul meg.

Páncél Alexandra

Forrás: pbkik.hu, Dél-Dunántúli Gazdaság XXIV. évfolyam 10. szám

Ajánlott cikkek