Merre vezessen az utunk jó kenyérért, ebédért, oldott hangulatért, ha Pécsett járunk, netán eleve pécsiek vagyunk?
Pécsett jártunk és látogatásunk alkalmával jól megnéztük magunknak, hogy hányadán áll most a város a gasztronómiai kínálatot tekintve. Szerencsére klassz helyeken időztünk, egyre több remek hellyel bővül a Dél-Dunántúl központja. Irány Pécs, irány a Mecsek, mutatjuk, hogy merre érdemes falatozni, lazulni.
Fluktuációval, bezárásokkal és új nyitásokkal ugyanúgy számolni kell, mint bárhol az országban (a Király utcán sétálva például éppen egy PizzaMe-t adtak át, a franchise részeként), de elmondható, hogy egyre több a hangulatosabb és minőségibb hely, több opciójuk van a lokálpatriótáknak és a turistáknak is. Fontos bázis továbbá a nagyszámú külföldről érkezett diák, akiknek bőven megvan az igényük a szuper helyekre, szívesen járnak kávézni, sütizni, ebédelni, koccintani, pláne az olyan jellegű színvonalas bisztrókba, kávézókba, éttermekbe, cukrászdákba, amikből szerencsére már nincs hiány Pécsett. A történelmi belvárosban sétálva egymást érik a lehetőségek!
Érdekes, hogy a Budapestről hódító útjára induló romkocsmakultúra – ami Berlinig elért – Pécsett még simán jelen van, több ilyet is találni, sok fiatallal és még több élettel.
Morzsa, 7621 Pécs, Király utca 42.
Szerdától szombatig, 08:00-22:00 óráig üzemel a Morzsa, ami egyben kézműves pékség (a folyamatokat az asztaloktól is figyelhetjük egy teljes üvegfalon keresztül), újhullámos reggeliző, specialty kávézó, friss és ízletes konyhával bíró bisztró és esti borozáshoz/sörözéshez is ideális bár.
Péksüteményeik és kenyereik csodásak, ételeik kiműveltek és modernek, szuper alapanyagokból, hozzáértéssel készülnek.
Séfjük Kurucz Attila, aki a Homoki Lodge-ból érkezett a Morzsába. A kialakítás és az enteriőr skandinávba hajló, ez a letisztult profil abszolút hiánypótló a városban. Ha ebédidőben érkezünk, levest/előételt, egy főételt és kávét választhatunk menüben. Napos időben a teraszon is sütkérezhetünk. A Morzsát vétek lenne kihagyni, vérprofi!
Eleven Vinotéka és bár, 7621 Pécs, Széchenyi tér 7.
A Dél-Dunántúlon sem elhanyagolható a szőlőtermesztés és a bortermelés kérdése, bár leginkább Szekszárd vívta ki a figyelmet. Pécs belvárosában az Eleven Vinotéka igazi borkedvelő Mekka, hiszen óriási szelekciót tettek össze és folyamatosan változnak, frissülnek a tételek.
A közeli vidék boraitól, a legjobb spanyol cavákig minden tematikában megtalálhatjuk a számításainkat, ráadásul borbárként is jól teljesítenek. A hetekben költöztek új helyre, de ami biztosan megmaradt, az a borok tisztelete, szeretete és a hozzájuk kínált falatok sokszínűsége. 16:00-23:00-ig lehet koccintani az Elevenben, a borok mellé csipegetnivaló tapasok és táblás ajánlatok közül is lehet választani.
Café Partisan, Széchenyi tér 15.
Minden, ami menő és kortárs, ami kávé, koktél, zene, művészet, poké és szórakozás. Igazi kultúrkávézó és bár a Partisan, egy olyan hely, ami a világ bármely nagyvárosában megállná a helyét.
Az enteriőr és az arculat úgy trendi, hogy közben megvan a saját kis karaktere is, tehát nem áll be a sorba, a kínálat zavarba ejtően széles, a szerviz pedig kedves és odafigyelő. Mindig jó beülni hozzájuk, legyen szó egy erős feketéről, egy sütiről, vagy munka után egy frissítő gin tonicról. Tényleg kötelező találkozópont!
Rokusch, 7624 Pécs, Rókus utca 7.
Reggeliző és kávézó, ahol szívesen töltik a szüneteket a sokszínű pécsi diáktársadalom tagjai, a gasztronómiára és jó kávéra fogékony fiatal felnőttek, a már kialakult ízléssel bíró ínyencek is.
A Rokuschban mindig laktatóak a bagelek, saját pörkölésű kávéik mellett elég rendesen rácsavarodtak a különböző frissítő- és élénkítő italok kínálatára, emellett pedig a pécsi Kemencés pékség szállítja nekik a péksütiket, klasszikusabb süteményeket is. Igyekvő, újító, szívből jövő amit csinálnak, nem véletlen, hogy nagyon szereti őket a város.
Reggeli és Nappali, 7621 Pécs, Király utca 23-25.
Már több mint 10 éve boldogítja a pécsieket a Nappali, ami romkocsma-kultúrkocsma tengelyen mozog és igazi pezsgő találkozóhely, sörrel, borral, bármikorral. 2017-ben csatlakozott hozzá a Reggeli, ami, ahogy neve is mutatja, elsősorban a nap első felére koncentrál (08:00-15:00).
Ezen belül a kiváló kávéra, egyéb frissítőkre, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekre, valamint tiszta és őszinte, 80-90%-ban helyi alapanyagokból készült ételekre.
Legyen az helyben sütött péksüti, tartalmas bundás kenyér, vagy éppen répa és retek rostjából készülő vagány burger. A Reggeli egyike az ország legrövidebb ellátási lánccal működő helyeinek, az atmoszféra marasztaló, a választék akár Koppenhága, Berlin vagy London városaiban is megállná a helyét. Kivéve, hogy ott nincs ilyen friss medvehagyma, Pécs-környéki boldog tojás és harsogó körte.
Teleky Főz – ROOM Bistro&Club, 7622 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.
Teleky Zoltán Pécs egyik igazán fontos alakja, ha vendéglátásról beszélünk. A szakember a 2021-ben alakult Baranyai Gasztronómiai Klaszter elnöke, több vendéglátóhely tartozik vezetése alá, igazi lokálpatriótaként egyengeti a pécsi gasztroéletet. Amikor ő megjelenik az üst vagy a szmókerszekrény mellett, várható, hogy a helyi ínyencek köré sereglenek. Szokásos örömfőzéseit általában az egyetemi városban lévő ROOM Bistroban tartja.
Szerző: Pákozdi Nóra
Forrás: nosalty – Címlapkép: Café Partisan Facebook-oldal