Tulajdonképpen nem is cukrászműhellyel, hanem a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz éttermének üzemeltetésével indult a mára már három cukrászdát, cukrászműhelyt, valamint brunchozót magában foglaló Mischler Cakes története. Aki már járt valamelyik egységében – a pécsi Árkádban vagy az Erkel Ferenc utcai cukrászdában –, megtapasztalhatta, hogy a tulajdonosoknak a tartalom mellett a forma is fontos: az élmény ugyanolyan lényeges, mint a finom ízek. Miszler Miklós cégvezetővel folytatott beszélgetésünkben a siker összetevői között az állhatatosság, a kitartás és a meglátás képessége mellett a szerencse is felbukkan.
– A kamara épületében üzemeltettük a Fókusz éttermet, amelynek konyhája a korábbi jogszabályi elvárások alapján egy jókora területen helyezkedett el, de ezt a mindennapi működésben, illetve a rendezvények lebonyolításakor nem használtuk ki. Ahhoz, hogy pénzügyileg jobb eredményt tudjon felmutatni a vállalkozás, felmerült annak az ötlete, hogy a gasztronómia vertikumát kiszélesítve cukrászattal is foglalkozzunk. Itt alakítottuk ki az első cukrászműhelyünket, amely egy szerencsés helyzetnek köszönhetően nem sokkal később már a pécsi Árkádban megnyitott kávézónkat-cukrászdánkat is ellátta termékekkel. A lokalitás rendkívül fontos szempont a gasztronómiában. Az Árkádban naponta 35–40 ezer ember fordul meg, ráadásul az Interspar előtti rész egy különösen látogatott hely, így az ott létrehozott cukrászdánk igen hamar kedveltté vált.
– Hogyan kellett kialakítani a kínálatot, miben voltak újszerűek?
– Ez egy nehéz kérdés volt, mert rengeteg féle ember megfordul ebben a térben, így nem könnyű mindenki számára megfelelő minőséget kínálni. A saját értékrendünkre tettük a fókuszt, azt tűztük ki célul, hogy természetes alapanyagokkal, állati tejtermékekkel fogunk dolgozni, valódi csokoládékat használunk. A vendégek igényeire szabva egy rendkívül széles szortimentű süteménykínálatot biztosítottunk, amelyben nagyon egyszerű sütemények is helyet kaptak, ezek közül több ma is megmaradt, mert keresik őket. És voltak francia desszertek is, amelyek még kevésbé voltak elterjedtek, mint manapság. A széles kínálatot a mai napig megtartottuk, mert ez bevált.
– Aztán néhány évvel később még egy Mischler-egység nyitott meg az Árkádban.
– 2015-ben kezdtük el a kis cuki üzemeltetését a földszinten, és öt év alatt már látszott, hogy jó úton járunk, elég jelentősen megnövekedett a termelésünk, így szűkössé vált a cukrászműhelyünk. Ezért új hely után kellett nézni. A bérlemény helyett egy saját cukrászüzemet akartunk megvalósítani, a nagy álmom az volt, hogy a cukrászüzem mellett legyen egy cukrászdánk, így a lehető legfrissebb termékekkel tudjuk ellátni az üzletteret. Az Erkel Ferenc utcában találtunk egy valamikori trafóépületet, amelyhez sok fantázia és annál is több pénz kellett, hogy elnyerje a mai formáját. Közben a Covid-időszakot követően megkerestek az Árkádtól, hogy van egy vendéglátóhelyként bérbe vehető üzletük. Ez lett a 2021 őszén megnyitott Mischler Cukrászda és Bisztró, amelyben egyszerre valósítottunk meg egy cukrászdai kínálatot egy melegkonyhás étteremmel. Ilyen a mai napig nincs Pécs viszonylatában, de országos szinten is ritkaságszámba megy ez a fajta koncepció. Ez idő alatt is folytak az Erkel utcai nagy volumenű fejlesztés munkálatai, de a rendkívül gyorsan dráguló építőanyagárak megnehezítették a beruházást. 2022 tavaszán azonban azt is meg tudtuk nyitni.
– Mennyire volt tudatos ez a fajta cégépítkezés?
– Amikor elindítottuk a kis cukrászdát, akkor már valahol a fejemben ott volt, hogy előbb-utóbb lesz egy saját üzletünk, de magam sem gondoltam, hogy 10 évre rá egy három egységből álló konglomerátummal fogunk rendelkezni. Bár önmagamat ismerve mindig hajt valami, hogy előrébb jussunk, és hogy új dolgokat valósítsunk meg. A mai napig van egyfajta tudatosság a működésünkben, tudjuk, hogy milyen irányba tartunk, és ebből próbáljuk meg a legjobbat, a legtöbbet kihozni. Emellett egy erőteljes piaci odafigyelésre volt szükség ahhoz, hogy mindezt el tudjuk érni. De ugyanilyen fontosak az emberi és üzleti kapcsolatok, hogy legyen egy jó barátom, aki fölhívja a figyelmemet egy ingatlanra, illetve a véletlenek, a szerencsés szituációk szintén a siker összetevői között szerepelnek.
– Merre tovább, mit szeretnének megvalósítani?
– Idén január elsejétől elkezdtünk működtetni az Egyetemvárosban egy brunchozót, tehát folyamatos a bővülés. Vállalkozásunknak van egy kereskedelmi lába, ott is egy igen sikeres bővülést tudtunk megvalósítani az elmúlt időszakban. A jövő tekintetében a vendéglátás területén pécsi vonatkozásban a saját pozícióink erősítése a fő célkitűzés, de nem zárom ki, hogy más nagy vidéki településen vagy a fővárosban szélesítjük a portfóliónkat.
K.T.
Forrás: pbkik.hu, Dél-Dunántúli Gazdaság XXVII. évfolyam 4. szám
Kiemelt kép forrása: Kotta Facebook oldal