Új korszak kezdődik: Egyesületté alakult a Baranyai Gasztronómiai Klaszter

A Baranyai Gasztronómiai Klaszter 2025 tavaszán új fejezetet nyitott: a korábban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara gesztorálásában klaszterként működő szakmai közösség 2025. május 16-án hivatalosan is egyesületté alakult. A változás célja, hogy a szervezet jogi személyiséggel rendelkezve folytathassa tevékenységét, bővítve ezzel lehetőségeit – különösen a hazai és nemzetközi pályázati források elérésében.

A cél ugyanaz, a lehetőségek bővülnek

Az új formában működő Baranyai Gasztronómiai Klaszter Egyesület tevékenységeiben megőrzi az eddig követett irányokat: továbbra is célja a baranyai gasztronómia értékeinek bemutatása, népszerűsítése, valamint a helyi termelők, vendéglátók és gasztrokulturális szereplők összefogása, fejlesztése. Az átalakulás lehetővé teszi, hogy az egyesület a korábbi keretekhez képest rugalmasabban működjön, és projektalapon is szervezzen szakmai kezdeményezéseket.

Tagok, akik hisznek a közösség értékében

Az egyesület jelenlegi tagjai között szerepelnek Baranya megye meghatározó gasztronómiai és vendéglátóipari szereplői, többek között:

  • MEVID Zrt.
  • Orfűi Vizimalom Bt.
  • MADE IN PÉCS Kft.
  • M-B Catering Kft.
  • MM-CATERING Kft.
  • ORGANIK TOJÁS Kft.
  • KIRÁLY-NAPPALI Kft.
  • ZOBA TREND Kft.
  • ROHR Kft.
  • Hásságy Agrár Kft.
  • Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Tagsági feltételek és csatlakozási lehetőség

Az Egyesület elnöksége által megállapított havi tagdíj összege 10 000 Ft + ÁFA. Az új tagok felvételéről az egyesület tagsága dönt, a csatlakozni kívánók pedig az alábbi linken jelezhetik szándékukat: baranyazamata.hu/csatlakozas-a-klaszterhez

Továbbra is együtt, de már jogi keretek között

Az egyesületté alakulás fontos mérföldkő a klaszter életében, mely hosszú távon még több lehetőséget teremt a baranyai gasztronómiai értékek megőrzésére és fejlesztésére, egyben megteremti a későbbi klaszter akkreditáció lehetőségét is. A cél változatlan: közösségben gondolkodni, együttműködni és építkezni a helyi erősségekből.

Ajánlott cikkek