A Baranyai Gasztronómiai Klaszter 2025 tavaszán új fejezetet nyitott: a korábban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara gesztorálásában klaszterként működő szakmai közösség 2025. május 16-án hivatalosan is egyesületté alakult. A változás célja, hogy a szervezet jogi személyiséggel rendelkezve folytathassa tevékenységét, bővítve ezzel lehetőségeit – különösen a hazai és nemzetközi pályázati források elérésében.
A cél ugyanaz, a lehetőségek bővülnek
Az új formában működő Baranyai Gasztronómiai Klaszter Egyesület tevékenységeiben megőrzi az eddig követett irányokat: továbbra is célja a baranyai gasztronómia értékeinek bemutatása, népszerűsítése, valamint a helyi termelők, vendéglátók és gasztrokulturális szereplők összefogása, fejlesztése. Az átalakulás lehetővé teszi, hogy az egyesület a korábbi keretekhez képest rugalmasabban működjön, és projektalapon is szervezzen szakmai kezdeményezéseket.
Tagok, akik hisznek a közösség értékében
Az egyesület jelenlegi tagjai között szerepelnek Baranya megye meghatározó gasztronómiai és vendéglátóipari szereplői, többek között:
- MEVID Zrt.
- Orfűi Vizimalom Bt.
- MADE IN PÉCS Kft.
- M-B Catering Kft.
- MM-CATERING Kft.
- ORGANIK TOJÁS Kft.
- KIRÁLY-NAPPALI Kft.
- ZOBA TREND Kft.
- ROHR Kft.
- Hásságy Agrár Kft.
- Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Tagsági feltételek és csatlakozási lehetőség
Az Egyesület elnöksége által megállapított havi tagdíj összege 10 000 Ft + ÁFA. Az új tagok felvételéről az egyesület tagsága dönt, a csatlakozni kívánók pedig az alábbi linken jelezhetik szándékukat: baranyazamata.hu/csatlakozas-a-klaszterhez
Továbbra is együtt, de már jogi keretek között
Az egyesületté alakulás fontos mérföldkő a klaszter életében, mely hosszú távon még több lehetőséget teremt a baranyai gasztronómiai értékek megőrzésére és fejlesztésére, egyben megteremti a későbbi klaszter akkreditáció lehetőségét is. A cél változatlan: közösségben gondolkodni, együttműködni és építkezni a helyi erősségekből.