„Minden piacnak lelke van – a Patrónus piacokra ez fokozottan igaz”

A Patrónus Szociális Szövetkezet szervezi a Patrónus termelői és kézműves piacot, mely heti rendszerességgel Pécsett, a Kossuth téren és az Uránbányász téren, valamint a Búza téren szolgálja ki a helyi termékek iránt érdeklődő egyre nagyobb vásárlói kört. A helyi gazdák és termelők értékes portékái a természetes összetevőkből álló házi készítésű és egészséges élelmiszerek világát mutatják be. A kamara Az Év Kereskedője Díjjal ismerte el a Patrónus Szociális Szövetkezet munkáját.

 

– Az országban is talán egyedülálló módon az általunk szervezett piacokra mind a kézművesek, mind a termelők 40 km-es körzetből jönnek, így itt valóban helyit kapnak a vásárlók. Emellett a minőség és az egyediség is vonzó a piaclátogatók számára, mindemellett a Patrónus piacok lehetőséget adnak a termelő és a vásárló találkozására, egymás megismerésére, a vásárlói visszajelzésekre. Minden piacnak lelke van, a mieinkre ez fokozottan igaz – mondja Varga Zsanett, a Patrónus Szociális Szövetkezet igazgatóságának elnöke.

– A különböző helyszínek mit adnak hozzá a piachoz?

– A helyi adottságok eltérő karakterűvé formálják a piacokat. A Búza téri, illetve a mellette korábban működő kis piac története a régmúltra tekint vissza, ott jellemzően élelmiszerpiac volt, az általunk szervezett szombati piacok is ezt a hagyományt követik. A Kossuth térre főként a kézművesek hozzák el a portékáikat, a belvárosi jelleg, a turisták jelenléte és az átmenő forgalom miatt inkább ezek a termékek kelendők. Sok vásárló a Kossuth téri irodákból érkezik, de számos turista éppen e látványosság miatt látogat Pécsre. Az uránvárosi piac a kettő keveréke, hogy ez így alakult, abban a kedvező parkolási körülmények és az ott lakók igényei is közrejátszottak. Mindhárom helyszín közösségszervező erő, egyfajta találkozóhelyként is funkcionálnak.

– Miként fejlődnek a piacok?

– A működtetéshez semmilyen pénzbeli támogatást nem kapunk, igaz, a helyet ingyen biztosítja az önkormányzat, de minden másért fizetni kell. Így a lehetőségeink is korlátozottak. A jövőben mindenképpen több energiát kell fordítanunk a marketingre, illetve programokban szeretnénk fejlődni. A Covid alatt lehetőséget biztosítottunk fellépésre zenészeknek a piacon, hatalmas sikerük volt. Ezekből jó lenne még többet szervezni. A komolyabb fejlődés kulcsa azonban egy jelentősebb anyagi bázis lenne. A kamarától kapott díj annak a több mint száz regisztrált kézműves termelőnek az elismerése, akik közösségként részt vesznek a helyi gazdaság formálásában. Úgy gondolom, jelentős potenciál van még a Patrónus termelői piacban.

K.T.

Forrás: pbkik.hu, Dél-Dunántúli Gazdaság XXIV. évfolyam 8. szám

Ajánlott cikkek