A pécsi Reggeli kapta a Gasztrohős díjat

Múlt héten hirdette ki a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Gasztrohős Díj 2022 – Hazai körforgásban verseny díjazottjait. Idén a hazai alapanyagokat kiemelten használó, szoros termelői kapcsolatokat ápoló éttermek kiemelése volt a célja a verseny szervezőinek. A díjátadó idei házigazdája Mautner Zsófi, aki a szakmai zsűrinek is tagja volt.

A Gasztrohős Díjat második alkalommal ítélték oda. A verseny ötletét a világjárvány hívta életre, de hagyományteremtő céllal indították útjára a tavalyi évben. „A fenntarthatóság az elmúlt időszakban háttérbe szorult, de mi a munkánk során azt láttuk, a nehéz időkben is akadnak hősök, akik környezetileg, társadalmi szempontból felelős megoldásokkal próbálták átvészelni ezt az időszakot. Az első Gasztrohős Díjjal őket szerettük volna kiemelni, és ezeket a jó gyakorlatokat, jó példákat minél több emberhez eljuttatni” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A legszennyezőbb a szállítás

A helyi alapanyagok használata évről évre egyre nagyobb teret kap az éttermek konyhájában is, amelyre egyébként a járvány is ráerősített. Környezeti szempontból sem mindegy, hogy honnan és mi kerül a tányérunkra; egy amerikai kutatás szerint – mely alapján egyébként a Gasztrohősök is kidolgozták az idén, szakértők segítségével megújuló Fenntartható Vendéglátóhely minősítést – egy vendéglátóhely ökológiai lábnyomának 90%-át a beszerzés adja. Éppen ezért az idei díj témája és a győztesek kiválasztásának fő szempontja a hazai, termelői alapanyagok kiemelt és kreatív használata volt.

Reggeli. Fotó: Mudra László

A versenyre idén is szép számmal érkeztek pályázatok. A lista mind étteremtípus, mind földrajzi elhelyezkedés tekintetében színes volt; helyet kapott a palettán a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár, a budapesti Ételműhely Gasztrostúdió, a Four Bites Catering, a kétútközi Graefl Major, a balatonszemesi Kistücsök Food & Room, a budapesti Közös Kávézó és Konyha, a kéthelyi Lokal47, az iskolai menzaként működő Mezna, a zebegényi Natura Hill, a miskolci Zip’s Beer & Tapas és a Szent György-hegyi Zöldülő Terasz is.

Különdíjakat is osztottak

A szakmai díjat idén a pécsi Reggeli kapta, akik 90%-ban hazai, környékbeli termelőktől érkező alapanyagokkal dolgoznak nap mint nap. Folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, mellyel csökkenthetik környezeti lábnyomukat. Jó példa erre, hogy pár hete teljesen kivezették a citrusféléket a kínálatukból. Hogy milyen fantasztikus munkát végeznek a fenntarthatóság terén, arról ebben a cikkünkben mi is írtunk. 

A közönségdíjat és a különdíjat egy-egy “újgenerációs hely” vihette haza; előbbit a Nyíregyházán működő, a tésztaételeket új szintre emelő Cvekedli Tésztabár, utóbbit a nagyon friss, a Kristinus biodinamikus birtokán működő Lokal47.

Forrás: Street Kitchen
Kiemelt fotó: Felcser Dávid tulajdonos és Kisuti Dávid séf. Készítette: Mudra László

Ajánlott cikkek