Állandó pezsgés a Baranyai Gasztronómiai Klaszterben

Zajlik az élet – mondhatni kapkodjuk a fejünket, – annyi minden történik most is a tavaly januárban a kamara menedzselésében megalakult Baranyai Gasztronómiai Klaszterben. A közös fejlődés megállíthatatlan, hiszen a tagok egymástól is folyamatosan tanulnak, és a gazdaságban zajló turbulencia új és újabb megoldandó feladatok elé állítja a vendéglátó ipari vállalkozókat.

Ennek egyik szelete a felelős vendéglátás irányában való elmozdulás, mely nagyon sokrétű folyamat. A konyhai hulladék mennyiségének minimalizálása, a helyi termékek felhasználása, egzotikus alapanyagok hazaival való helyettesítése – a logisztikából adódó környezetterhelés csökkentése -, energia és víz felhasználás csökkentése, számos olyan terület, melyen minden előrelépés hozzájárul az erre egyre érzékenyebb fogyasztói réteg bevonásához, másik oldalról a költségcsökkentéshez. Elnökségi tagunk a Reggeli, a közelmúltban elnyerte a Felelős Gasztrohős Alapítvány Gasztrohős Szakmai díját: 80-90 % helyi alapanyag felhasználás a vendéglátásban működő modelljével, a Nana Bistro & Bar „inspiráló” fokozatú Fenntartható Vendéglátóhely tanúsítványt érdemelt ki.

A klaszter tagjaival számos gasztro rendezvényen találkozhatnak a fogyasztók, ilyen lett volna a Pécsi Szelet – Baranyai Gourmet Piknik, mely a baranyai éttermi kultúra kiemelkedő eseménye immár évek óta. Azzal a céllal jött létre, hogy a megye legjobb éttermeit, borászatait és termelőit évente egyszer összehozza és egy oldott hangulatú, de minőségi kivitelezésű fesztivál keretében közelítse a gasztronómia iránt érdeklődőkhöz. Ez a fesztivál azért is fontos, mert az alapvetően progresszív szemléletű klasztertagok, ilyenkor mindig „tesztelik” valami újjal a fogyasztókat, ami később megjelenik éttermi kínálatukban is. Az impozáns múzeumok utcájában a street food-tól a fine dining- és bisztróételekig számos klasztertag kínálatát kóstolhatják meg az érdeklődők. A rendezvény idén sajnos elmaradt. A közösségi média tanúsága szerint a városlakók és a turisták jelentősen támogatták a hoppon maradt, kitelepülni nem tudó éttermeket azzal, hogy ebben a két napban a meghirdetett ételújdonságokat, amik az eseményre elő voltak már készítve, az éttermekbe betérve fogyasztották el.

A minőség kifizetődő és nagyban hozzájárul a gazdaságilag nehezebb időszakokban a fogyasztói kör megtartásához, szélesítéséhez. Klasztertagunk, az Elefántos Étterem lett Magyarország harmadik, a vidék első olyan étterme, amely kiérdemeltem használhatja az eredeti nápolyi pizza elnevezést. Az étterem csapata a közelmúltban Nápolyban járt, ahol Enzo Coccia séftől tanulhatták el az igazi nápolyi pizza készítésének minden lépését és praktikáját. Ennek köszönhetően kaptak egy megkeresést az Associazione Verace Pizza Napoletana-tól (Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége), amely lehetőséget adott számukra, hogy megpályázzák az “eredeti nápolyi pizza” címet. A csapat időt, és energiát nem kímélve, rengeteget tanult és dolgozott, hogy a rendkívül szigorú előírásoknak meg tudjanak felelni a rangos cím megszerzése érdekében, de a sok munka kifizetődött.

A Piqniq Budapest csapata egy háromnapos pécsi túra során aktuális, érdekes – nagyrészt gasztrokulturális – helyeket mutatott meg a nagyvilágnak, pécsi emberek segítségével. A három kisfilmből álló élménybeszámolóból rengetegen ismerhették meg számos klasztertag egyedi kulináris ajánlatát. Az ismertség és az egyediség megismertetése a nagyközönséggel mérföldkő a régió turizmusfejlesztésében is. A kisfilmek hatását reméljük, már rövidtávon is érezhetjük a megye turizmusában.

Ajánlott cikkek