Farmról az asztalra, avagy 5 étterem, ahol helyit, szezonálisat és istenit ehetsz – köztük a pécsi Reggeli

Nem volt könnyű dolgunk, hiszen ez a szemlélet és vendéglátási forma még gyerekcipőben jár hazánkban. De vannak bőven törekvések, lelkes és tehetséges követői, akik meghonosítanák a farm-to-table koncepciót itthon is.

Vissza a természethez, a régi idők kézenfekvő megoldásaihoz, a globalizmus előtti vendéglátáshoz. Akár így is fel lehet fogni az úgynevezett farm-to-table gondolkodást, vagyis azt a formát, szisztémát, amikor egy étterem megpróbál nullkilométeresen működni, vagy minél kisebbre húzni a lábnyomát és a helyi, a térségi termelőkkel, gazdaságokkal kialakítani az étterem ellátási láncát. Elképesztő erőfeszítéseket, bizalmat, szakértelmet igényel ez a fenntartható és előremutató rendszer, amit mi elsősorban vendégként ismerünk. Meg is mutatjuk a kedvenc farm-to-table elvet követő és ezt a berendezkedést szorgalmazó éttermeinket.

Reggeli, Pécs

Tavasz végén egy interjút is közöltünk a pécsi Reggeli kapcsán, amikor Felcser Dáviddal beszélgettünk a népszerű reggelizőhely-kávézó rendkívüli működéséről. A legmediterránabb városunk Reggelije holisztikusan, planetáris tudattal felvértezve dolgozik azon, hogy a farm-to-table hitvallásnak megfelelhessenek és kizárólag helyi termelőkkel, gazdaságokkal együttműködve kínálják remek ételeiket, italaikat is.

A pazarlás nem az ő asztaluk, amit tudnak, kreatívan használnak fel: húsmentes burgerük pogácsája például a cékla-répa préslé után maradt rostokat egyesíti.

Téríteni nem akarnak, de szelíden adagolva formálnak szemléletet / Fotó: Reggeli Facebook-oldal

Téríteni nem akarnak, de szelíden adagolva formálnak szemléletet, miközben a közeli termelőkkel dolgoznak szimbiózisban. Egyedül a kávé és a csokoládé azok, amiket nem tudnak a közelből megoldani, de (és most jön egy újabb külföldi kifejezés) direct trade bean to bar módon előállított csokival dolgoznak és kreatívan használják fel a karobot is: náluk a csiga is karobos!

Cím: 7621 Pécs, Király utca 23-25.
Weboldal

Forrás: Nosalty

Ajánlott cikkek